Nieuws

Huis kopen met asbestdak

Wil jij een huis kopen met een asbestdak, dan moet je rekening houden met enkele verplichtingen en beperkingen. Een asbestdak verwijderen is niet verplicht, maar bij renovatiewerken of risico op afbrokkelen wel.

Hoe herken je een asbestdak?

Asbesthoudende daken komen in verschillende vormen en kleuren voor:
  • Golfplaten of leien
  • Grijs of blauw met een gladde structuur
  • Een asbestdak in slechte staat vertoont losse vezels

Wat als je een huis koopt met een asbestdak?

Wanneer je een asbesthoudend dak hebt, ben je verplicht om maatregelen te nemen om het risico voor mens en milieu zo klein mogelijk te houden. Je bent verplicht het asbest te verwijderen bij renovatiewerken en bij een slechte staat.

Asbest komt alleen vrij bij het breken van asbesthoudende materialen. Daarom is het verboden om:
  • Zonnepanelen te installeren op een asbestdak
  • Een asbestdak of gevel in te sluiten of te bedekken
  • Een asbestdak te reinigen of te ontmossen

Ben je verplicht een asbestdak te verwijderen?

Als je woning asbestveilig is, ben je niet verplicht om het asbestdak te verwijderen. Wanneer er wel gevaar bestaat, zoals bij renovatiewerken of afbrokkeling, ben je verplicht het asbest te verwijderen.

Risico's asbestdak

Hoe langer je wacht met het verwijderen van asbest, hoe groter het risico wordt en hoe duurder het is om te verwijderen. Asbestgolfplaten die sneller breken moeten zorgvuldiger verwijderd worden door een erkende asbestverwijderaar. Je mag zelf asbest verwijderen wanneer het niet gebroken is en als je voldoende veiligheidsmaatregelen neemt.

Asbestvrij in 2034

De Vlaamse overheid streeft ernaar om tegen 2034 alle daken asbestvrij te hebben. Er is nog geen wettelijke verplichting voor particulieren, maar je kunt wel subsidies en premies aanvragen om je asbest veilig te laten verwijderen.

Asbestattest bij verkoop woning

Sinds 2022 is het verplicht om een asbestattest te laten opstellen bij verkoop wanneer:
  • De woning gebouwd is voor 2001
  • Bij elke eigendomsoverdracht
  • De oppervlakte groter is dan 20 m²

Het asbestattest moet aanwezig zijn bij de onderhandse overeenkomst, maar kan het beste al op voorhand gecommuniceerd worden. Je vastgoedmakelaar zorgt hiervoor bij het verzamelen van alle inlichtingen en attesten.

Vanaf 2032 is het de bedoeling om van alle panden (gebouwd voor 2001) een asbestattest te hebben, ook al verkoop je je woning niet.

Asbestattest bij verhuur

Wanneer je een woning verhuurt, is het niet verplicht om een asbestinventaris te laten opstellen. Als je wel beschikt over een asbestattest, ben je verplicht om een kopie aan je huurder te bezorgen.

Asbest ontdekt na koop huis

Na de eigendomsoverdracht neem je de woning met alle verborgen gebreken over. Als je toch na de aankoop asbest ontdekt ondanks de bevindingen van het asbestinventaris, is het belangrijk om een gecertificeerde asbestdeskundige in te schakelen om de situatie te beoordelen en advies te geven over de veiligste manier om het asbest te verwijderen.

Bron: Spotto.