Nieuws

Onze stabiele markt zorgt voor meer zekerheid

Is het een goed moment om te investeren in vastgoed? Ondanks twijfel in de markt menen vastgoedexperts van wel. We geven je drie redenen mee waarom een vastgoedinvestering vandaag een goed idee is.

Hogere huurprijzen

De voornaamste reden om te investeren, is de grote woningnood. Investeerders in kwalitatieve huurhuizen en -appartementen zijn meer dan welkom op de huurmarkt. De schaarste op de huurmarkt is er al jaren, waardoor de prijzen van de huurbarometer ook blijven stijgen. Gemiddeld bedraagt de prijs van een woning in Vlaanderen 367.120 euro. Een huur woning kost 868 euro per maand. Vlaams-Brabant blijft met stip duurste provincie om te huren en overschrijdt de kaap van 1.000 euro. Huren kost er gemiddeld een kwart meer dan in West-Vlaanderen, de goedkoopste provincie.
Vooral naar vrijstaande energiezuinige woningen ligt de vraag hoog. “Per woning zijn er tientallen kandidaten, waarbij uiteraard een echte selectie gebeurt. Van zodra een huis te huur staat, moet je er als kandidaat-huurder meteen bij zijn”, zegt Kristophe Thijs, directeur communicatie bij vastgoedfederatie CIB.

Door de stijgende rente en duurder vastgoed zijn alleenstaanden, koppels en gezinnen niet meer in staat om een eigen woning te kopen. “Ze zijn verplicht om binnen de huurmarkt op zoek te gaan en blijven hier ook langer hangen.”

Waardevast

Vastgoed wordt naar waarde geschat. Hierdoor heeft een vastgoedbelegging een fysieke waarde. Huurinkomsten kennen geen goede en slechte dagen en is dus niet volatiel zoals bijvoorbeeld een aandeel. Vastgoed blijft waardevast. “Bij vastgoed krijg je waarde voor je geld, dat is al decennia zo en zal nog decennia zo blijven. Wie op een verstandige manier in vastgoed investeert, of zich laat bijstaan door een professional, genereert meer inkomsten dan kosten”, tipt Kristophe Thijs.

Een vastgoedinvestering met een goede bezettingsgraad voorziet een extra inkomen wat aanzienlijk hoger kan liggen dan dividenden op de aandelenmarkt. En ook ligt het risico een pak lager. Wanneer je lening is afbetaald kan je tijdens je carrière of pensioen genieten van extra inkomsten waar je nog relatief weinig voor moet doen. Ook al is de lening niet afbetaald kan je extra inkomsten hebben, als de huur meer bedraagt dan de afbetaling van de lening.

Risicovrij

Vastgoed heeft een dubbel rendement. Enerzijds haal je inkomsten uit de verhuur, anderzijds heeft vastgoed ook een meerwaarde op lange termijn, wat het een risicovrije belegging maakt. De waarde van vastgoed is in de voorbije vijftig jaar twee keer harder gestegen is dan de inflatie. Belgisch vastgoed is bovendien bijzonder waardevast in vergelijking met vele andere landen. “Bij ons is er amper speculatie op de markt, waardoor je in economisch minder tijden geen waardevermindering van 5 of 10% ziet, wat in buurlanden soms wel het geval is. Die stabiele markt zorgt voor zekerheid. Je eigendom wordt jaar na jaar meer waard én bij verhuur hou je maand na maand een aardig extraatje over”, besluit Thijs.

Bron: CIB Vlaanderen