Nieuws

Renovatieplicht binnenkort op de schop?

De renovatieplicht was een veelbesproken topic tijdens de voorbije verkiezingsdebatten rond wonen. Moet de renovatieplicht afgevoerd worden? Sommige politicileken alvast toegevingen te willen doen. Maar wat vinden experts daarvan?

In ‘Het grote debat’ op VTM, leek N-VA-voorzitter Bart De Wever de deur op een kier te zetten om de timing aan te passen. De renovatieplicht afschaffen kan niet volgens zijn partij. “Het is goed beleid. Het zorgt voor een meerwaarde voor je woning en je energiefactuur daalt. We hebben de registratierechten al laten dalen van 12 naar 3%. We geven meer leningen en premies dan elders in Europa. Maar we moeten wel kijken of het haalbaar is voor de mensen, anders zullen we het op iets langere termijn moeten doen.”

Ook coalitiegenoot Sammy Mahdi (CD&V) zette een stapje terug. “Iedereen moet mee kunnen. We moeten het EPC-beleid durven te herbekijken en zien wat realistisch is voor de mensen.” Vooruit draaide de redenering om: de verantwoordelijkheid om te renoveren moet niet bij de burger, maar bij de overheid liggen. Zij zou alle energetische verbouwingen moeten prefinancieren, zodat burgers niet in één keer veel geld op tafel moeten leggen. Ook Groen zat op die lijn. De extreme partijen willen de renovatieplicht afschaffen, maar dan zal Europa ons allicht op de vingers tikken. Want halen we de klimaatdoelstellingen niet, dan kan dat de Vlaamse overheid véél geld kosten.

Deur open voor aanpassingen?
De partijen bleven bij hun standpunt. In de politieke geesten lijkt het door te dringen dat de huidige renovatieplicht misschien
té ambitieus is. De deur lijkt open te staan voor een aanpassing. Vastgoedeconoom Sven Damen (UAntwerpen) vindt de re- novatieplicht niet de beste manier om de klimaatdoelstellingen te halen. “Nu leg je álle kopers een plicht op die tot ruim 100.000 euro kost. Maar woningen die niet zuinig zijn, worden vaak gekocht door mensen die weinig energie verbruiken. Denk maar aan een alleenstaande moeder die de thermostaat lager zet. Deze mensen moeten nu heel grote kosten maken om hun huis energie-efficiënter te maken, terwijl ze er maar een beperkte besparing kunnen uithalen. Dan zou een CO2-taks op het verbruik van fossiele brandstoffen doelmatiger zijn. Gezinnen die veel gas of stookolie verbruiken, krijgen dan een prikkel om daar wat aan te doen, zonder dat je iedereen onnodig op grote kosten jaagt.”

Nathan Van Den Bossche, professor Bouwtechniek aan de UGent, waarschuwt dat de winst bij een energierenovatie in de praktijk veel lager ligt dan wat theoretisch werd voorspeld. “Van label F naar A verwachten we 500 kilowattuur per vierkante meter te besparen, terwijl dat eerder 100 kilowattuur is. Ook omdat mensen renovatie aangrijpen om meer comfort te hebben”, voerde hij aan in een opiniebijdrage in ‘De Tijd’. Met goede keuzes winnen we volgens Van Den Bossche meer dan met iedereen te vragen ‘iets’ te doen. “Om alle klimaatambities waar te maken moeten we per jaar 3% van alle woningen grondig renoveren. Alles wijst erop dat we niet meer dan 1 tot 1,5% aankunnen. Tegen 2050 hebben we bovendien meer dan 400.000 extra wooneenheden nodig. Laten we materialen, aannemers en subsidies efficiënt inzetten. In plaats van alle woningen apart te renoveren, is er een ambitieus plan nodig waarbij we bepaalde wijken in steden volledig afbreken om er nieuwe woonblokken op te trekken waar mensen kleiner wonen.”

Bouwfederatie Embuild Vlaanderen blijft erbij dat renovatieplicht de enige manier is om onze huizen tegen 2050 energiezuinig te maken. “Om niet de mensen te treffen die het geld niet hebben, is de renovatieplicht gekoppeld aan de eigendomsoverdracht”, zegt Caroline Deiteren. “We zien ook dat de kost niet op de schouders van de koper valt. Een slechte EPC-waarde wordt immers verrekend in de verkoopprijs. Perfect is het EPC niet. Dat de ene expert een label B toekent aan een woning die volgens de andere een label C moet krijgen, is onaanvaardbaar. Hou ook rekening met het reële verbruik van een woning.”

Bart Van Opstal van de Federatie van Notarissen gelooft niet dat de renovatieplicht zomaar verdwijnt. “Gebeurt het toch, dan moeten mensen die hun woning energie-efficiënt maken, zich geen zorgen maken: dit is geen weggegooid geld. Meer dan die droomkeuken, verhoogt hun investering de waarde van hun huis. Ze zal een blijvende invloed hebben op het maandelijks budget. Ook banken zullen blijven kijken naar het EPC.”

Bron: Het Laatste Nieuws