Nieuws

Stel de aankoop van een huis niet langer uit

De eerste prijsindex van 2025 van vastgoedplatform Immoweb laat zien dat de vastgoedprijzen lichtjes aan het stijgen zijn. De hypotheekrente daarentegen is gestabiliseerd en onze koopkracht is toegenomen. Toch raadt econoom Jonathan Frisch aan om een aankoop niet langer uit te stellen. “Op dit moment kan je echt profiteren van gunstige omstandigheden, maar die kunnen de komende maanden veranderen.”

Uit de eerste Immoweb-prijsmeter van dit jaar blijkt dat de verkoopprijzen van huizen en appartementen lichtjes aan het stijgen zijn (+0,9%), maar dat de rente stabiliseert. Volgens econoom Jonathan Frisch dé reden voor kopers om niet langer te wachten. "Huishoudens die nog twijfelen om te kopen, profiteren momenteel van gunstige omstandigheden, maar er is geen garantie dat dit over enkele maanden nog steeds zo zal zijn", aldus Frisch. "Met de stabilisatie van de rentetarieven, de geleidelijke stijging van de prijzen en de volatiliteit van de macro-economische context, kan nu handelen helpen om je vastgoedkoopkracht veilig te stellen."

Zijn stijgende vastgoedprijzen wel goed nieuws voor kopers?

Frisch: “Post-covid was er een grote dynamiek in de vastgoedprijzen. De vraag was groot en de rente van hypothecaire leningen was met 1,5% historisch laag. Midden 2022 begon de rente te stijgen en die stijging bleef duren tot eind 2023. De rente klom op tot bijna 4% en hierdoor daalde de koopkracht van een gemiddeld huishouden. We verloren 20m² aan koopkracht, dat is dus een grote kamer minder. Momenteel is de koopkracht weer toegenomen en kunnen we, in vergelijking met de situatie in december 2023, gemiddeld 12m² extra vastgoed kopen. We hebben die 20m², die we tussen begin 2022 en eind 2023 verloren hebben, nog niet ingehaald. Maar dit is absoluut een verbetering.”

Wat zorgt ervoor dat kopers meer koopkracht hebben?

Frisch: “Sinds de piek van december 2023 zijn de hypotheekrentes met 0,9% gedaald. Momenteel ligt de rente rond 3%. Daarnaast zijn de inkomens geïndexeerd en dat heeft een impact op de koopkracht. Een derde belangrijk element, dat vooral invloed heeft gehad op het koopgedrag rond de jaarwisseling, is de verlaging van de registratierechten. In Vlaanderen daalde de registratierechten van 3% naar 2% en die verlaging leidde in januari tot een kooppiek. Veel Vlaamse huishoudens stelden hun aankoop uit om van de nieuwe voorwaarden te profiteren.”

Zal de hypotheekrente binnenkort nog verder dalen?

Frisch: “De hypotheekrentes zijn momenteel stabiel, maar staan onder druk door de huidige economische onzekerheden. Een verdere significante daling van de hypotheekrente zit er voorlopig niet in. Sterker nog, als vastgoedprijzen blijven stijgen en rentes stabiel blijven of licht oplopen, zou de koopkracht weer kunnen afnemen.”

Het lijkt nu dus het goede moment om te kopen. Maar geldt dat ook voor starters?

Frisch: “Wil je een woning kopen, dan heb je eigen kapitaal nodig. De banken vragen meestal een eigen inbreng van 10%. Maar door het verlagen van de registratierechten wordt kopen voor jonge kopers interessanter. De registratierechten moet je immers uit je eigen portemonnee betalen. Zij profiteren dus zeker van de huidige omstandigheden, vooral nu de rentevoeten weer zijn gedaald ten opzichte van begin vorig jaar.”

Bron: Livios.