Nieuws

Vlaamse regering wil jonge kopers van eerste woning ondersteunen met Woonwaarborg

De Vlaamse regering voert de Vlaamse Woonwaarborg in. De bedoeling is om jonge kopers sneller aan een eigen woning te helpen. Jaarlijks wil de Vlaamse regering met deze maatregel ongeveer 5.000 eerste kopers ondersteunen. "Maar zolang het aanbod beperkt is, kan het leiden tot prijsstijgingen."


Als je vandaag een hypotheeklening afsluit, vraagt de bank soms tot twintig procent eigen inbreng. Voor jonge Vlamingen is dat vaak een uitdaging. Daarom voert de Vlaamse regering de Woonwaarborg in.

"Jongeren die niet voldoende spaargeld hebben of niet gesteund worden van thuis uit, worden geholpen met deze maatregel", zegt Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Wonen.
Er zijn wel een aantal voorwaarden. De aankoopwaarde van de woningen die voor de waarborg in aanmerking komen, wordt gelimiteerd tot 434.830 euro. Het moet de eerste keer zijn dat je een woning koopt, de woning moet voor eigen gebruik zijn en de bank zal nog altijd controleren of je de lening kan terugbetalen.

Doelgerichte maatregel

"Het doelpubliek van de Woonwaarborg is duidelijk: jonge gezinnen met een stabiel hoog inkomen, maar die geen steun hebben van ouders of familie." Dat zegt Selien De Schryder, professor Economie aan de UGent, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is een doelgerichte maatregel. Dat was niet het geval met de woonbonus."

Maar De Schryder vraagt zich af of hierdoor meer gezinnen een hypotheeklening zullen krijgen. "Voor veel gezinnen zal de Woonwaarborg een verschil maken. Maar die eigen inbreng is niet het belangrijkste aspect voor de betaalbaarheid van een lening. Het zijn vooral de hoge rentes die het moeilijk maken om te lenen."

"Bovendien speelt deze maatregel in op de vraag naar woningen. Maar de minister kan ook werken aan het aanbod van woningen. Daar liggen ook mogelijkheden om te sleutelen aan de betaalbaarheid van een eigen woning. Zolang het aanbod beperkt is, kan de vraag naar woningen aangemoedigd worden. Maar dat kan leiden tot prijsstijgingen."

In ruil voor de waarborg moeten banken een premie betalen aan Vlaanderen. Met die premie wordt de verwachte kost van het waarborgsysteem gedekt. "Zo is ook het risico van de overheid afgedekt", klinkt het bij minister Diependaele. "De Vlaamse regering heeft lessen getrokken uit de coronacrisis", zegt De Schryder. "Toen stond de overheid nog garant voor bedrijven."

De Vlaamse Woonwaarborg moet nog vertaald worden in een decreet. De Vlaamse parlementsleden moeten er ook nog over stemmen. Normaal zullen de eerste waarborgen vanaf 1 januari 2025 verstrekt worden.

Bron: VRT nieuws