Nieuws
Wat verandert er in 2025 als je wil kopen en lenen?
Voor wie een energieverslindende woning wil kopen of geld wil lenen, zijn er sinds 1 januari 2025 een aantal veranderingen. Zo zijn de registratierechten verlaagd en is de renovatieplicht versoepeld. Welke veranderingen zijn er nog?
In december 2024 was de rente 2,75% (3% minder dan de wettelijke rentevoet van 5,75%). Sinds 1 januari 2025 zijn de inkomensgrenzen een beetje omhoog gegaan. In februari 2025 zal de rentevoet opnieuw aangepast worden. De Vlaamse regering heeft ook aangekondigd dat de Mijn VerbouwLening de komende regeerperiode versterkt zal worden. Updates zullen zeker volgen!
Bron: Livios.
1. Registratierechten verlagen in Vlaanderen
De registratierechten die je betaalt bij de aankoop van een huis of appartement zijn sinds 1 januari 2025 gedaald. Vlaams minister van Financiën, Ben Weyts (N-VA), wilde Vlamingen ondersteunen bij hun aankoop en liet de registratierechten zakken van 3% naar 2%. De verlaagde registratierechten gelden alleen voor de enige, eigen woning. Je mag dus niet in het bezit zijn van een andere eigendom. Ook niet in het buitenland, want dat verzwijgen kopers soms. Weyts wil hierop ook strengere controles.2. Vlaamse Woonwaarborg haalt deadline niet
Jonge kopers hebben het vaak moeilijk om een lening te krijgen. Vaak hebben ze al een stabiel vast inkomen, maar nog niet voldoende kunnen sparen en beschikken ze over weinig of geen eigen middelen. En dat is net waar de bank naar vraagt als je een hypothecair krediet wil afsluiten. Om het voor die kopers toch mogelijk te maken om een lening aan 100% aan te gaan, dus zonder eigen middelen, is er de Vlaamse Woonwaarborg. De Vlaamse regering keurde deze maatregel in 2023 al goed en jonge kopers zouden er vanaf 1 januari 2025 beroep op kunnen doen. Maar minister van Wonen, Melissa Depraetere (Vooruit), liet weten dat de deadline niet werd gehaald.3. De renovatieplicht versoepelt
De nieuwe Vlaamse regering heeft beslist om de renovatieplicht te versoepelen. De renovatieplicht werd ingevoerd op 1 januari 2023 en verplicht kopers van een energieslurpend pand om dit binnen de vijf jaar te renoveren tot minstens label D. De initiële renovatieplicht werd ook telkens strenger. Zo moesten we vanaf 2028 verplicht renoveren tot C, vanaf 2035 tot label B en vanaf 2040 tot label A. Daar komt nu dus verandering in. De verstrenging komt er (voorlopig) niet. Label D is de komende jaren de norm. Renoveerders krijgen ook een jaar extra de tijd om de woning energetisch te renoveren naar label D: 6 jaar in plaats van 5 jaar.4. Mijn VerbouwLening: terug renteloos?
Een woning of appartement (verplicht) renoveren kost geld. Om de Vlaming daarbij te helpen, lanceerde de Vlaamse overheid in september 2022 de Mijn VerbouwLening. Met deze lening kan je tot 60.000 euro lenen om je woonkwaliteit of E-peil te verbeteren. De lening was aanvankelijk renteloos, maar sinds februari 2023 is dat niet meer het geval. De reden daarvoor is dat er een korting van 3% wordt toegepast op de wettelijke rentevoet. In 2022 lag deze lager dan 3% en daardoor was de lening renteloos.In december 2024 was de rente 2,75% (3% minder dan de wettelijke rentevoet van 5,75%). Sinds 1 januari 2025 zijn de inkomensgrenzen een beetje omhoog gegaan. In februari 2025 zal de rentevoet opnieuw aangepast worden. De Vlaamse regering heeft ook aangekondigd dat de Mijn VerbouwLening de komende regeerperiode versterkt zal worden. Updates zullen zeker volgen!
Bron: Livios.